Thursday, August 03, 2006

 

Fixem-nos en el Quebec

CARLES BONAVENTURA CABANES

Mentre que aquí continuem buscant l'encaix a Espanya, els sobiranistes del Quebec no tenen cap dubte que només amb la independència podran bastir un estat quebequès lliure que doni resposta a les problemàtiques dels ciutadans.

Alhora, però, també existeix una gran diferència: mentre que a Catalunya els nostres representants polítics insisteixen a trobar solucions –que sempre acaben fallant– dins l'Estat espanyol, el PQ, l'opció política majoritària al Quebec, considera que l'única alternativa viable és la separació del Canadà.

Com que, un cop observat el panorama, crec que el Quebec està molt més a prop de la seva sobirania que Catalunya, potser que ens posem tots plegats a tirar endavant un instrument polític semblant al Partit Quebequès a casa nostra, no?

ARTICLE COMPLERT

Comments:
El Quèbec és una realitat diferent a la nostra. No ens hi podem comparar. La nostra llibertat, la idenpendència, arribarà de forma diferent.
 
Hola,

Sóc Québécois, pero no parlo català, donc je vais écrire en "francès"...

Je suis indépendantiste (pour la Catalogne ET le Québec!), mais je crois que l'idée que vous vous faites du Parti Québécois est fausse. Le PQ a raté sa chance à plusieurs reprises et, avec son nouveau chef André Boisclair, sombre maintenant dans une insipidité jamais vue. La Catalogne n'a pas besoin d'un "Parti Québécois" pour arriver à son indépendance...

Catalunya i Quèbec lliures!
Alexandre (Montréal)
 
Jo crec que sí que en podem treure una lliçó del PQ, la de no estar tan pendents de si un partit és de centre-dreta (CiU) o de centre-esquerra (ERC), sinó sumar esforços i centrar-nos en l'objectiu comú de la sobirania, que no és més que el dret a decidir sobre aquesta sobirania, amb qui la comparteixes.

Marc, m'agradaria que comentéssiu el llibre 500 preguntas al nacionalismo español, de l'Oriol Vidal, al Saló de lectura. Ofereix punts de vista molt aclaridors sobre sobirania, dret a l'autodeterminació, dret a la secessió, dret de reparació històrica (especialment aplicat a la persecució de la nostra llengua)... i desemmascara l'escassa democratització de l'Estat espanyol en tots els àmbits. Desmunta molts tòpics sobre la independència: el suposat anacronisme, la insolidaritat, la no viabilitat (econòmica o demogràfica), etc. Jo no paro de recomanar-lo perquè fa temps que no m'entusiasmava tant amb un llibre (per a més inri, en castellà i adreçat principalment a l'Espanya castellana, però també carregat d'arguments a favor de la sobirania de Catalunya).

Salut!

Xavi
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?